Nedostal/a jsem se na vysokou, co teď

14. června 2008

Nesplnit podmínky přijetí na některou z vysokých škol může být pro někoho zklamáním. Avšak nemusíte si kvůli tomu sypat popel na hlavu a zbytečně se podceňovat. Podle statistik takto skončí každý třetí uchazeč o studium vysoké školy. Není to proto, že by snad plná třetina studentů přijímací řízení nezvládla. Většinou bohužel rozhodují čistě kapacitní důvody.

Každá vysoká škola si vybírá své studenty podle nějakých kritérií. Jejich nesplněním se sice na tuto školu nedostanete(nezapomeňte, že existuje možnost odvolání), ale lámat kvůli tomu hůl a nepokusit se studovat podobný obor někde jinde Vás bude stát minimálně půl roku života. Kapacita ostatních vysokých škol podobného zaměření nemusí být ještě zcela naplněna tak stále existuje šance, jak se na vysněnou vysokou školu dostat.

 

Nejprve si budete muset zjistit, jak je to s termíny podání přihlášek ostatních vysokých škol podobného zaměření a podat přihlášku co nejdříve. To může urychlit podání přihlášky elektronickou cestou, která šetří nejen Váš čas, ale i finance. Pravidlem bývá nižší cena za podání elektronické přihlášky ke studiu. Seznam elektronických přihlášek s termíny přijímacího řízení na soukromých vysokých školách můžete najít například zde.

 

Pokud přihlášku podáte v řádném termínu bude následovat pozvání na nějaký z termínů přijímacího řízení. Proto pozorně kontrolujte došlou poštu. Forma přijímacího řízení bývá na různých školách pojata odlišným způsobem. Některým vysokým školám stačí pokud absolvujete přijímací pohovor, jiné však mohou požadovat daleko více. Prostudujte si proto bedlivě profily vysokých škol na těchto stránkách a rozhodněte se pro některou z nich. Pokud si nebudete jisti využijte našeho srovnání škol.  

 

Pokud budete úspěšní a na některou z vysokých škol budete nakonec přijati nezapomeňte, že ještě nemáte zdaleka vyhráno. Podle typu studia, který jste si zvolili bude nyní následovat 3 a více let snažení, při kterém budete muset dokázat co ve Vás je a probojovat se tak až k cíli – vysokoškolskému titulu.