VŠ pro realitní makléře

31. března 2009

V České republice existuje řada vysokých škol, dosud se však žádná z nich nespecializovala na realitní makléře. V září 2008 však byla otevřena první soukromá vysoká škola pro realitní makléře, Vysoká škola realitní – Institut Franka Dysona v Brně.

Vznik vysoké školy je vždy běh na dlouhou trať. Samotná příprava zabere mnoho času a energie, je třeba totiž připravit celou řadu podkladů, které je nutné doložit k akreditaci oboru na Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Je třeba také zajistit dostatečně erudované odborníky, kteří budou garantovat výuku. Výsledek však stojí za to. V realitní branži, kde hlasy o nutnosti profesního vzdělání pro realitní makléře jsou takřka na denním pořádku, to platí dvojnásob. Český realitní svět proto hledí na vznik této vysoké školy jako na něco, co může výrazným způsobem přispět ke zkvalitnění realitních služeb u nás, říká Martin Frendl, zakladatel a ředitel Vysoké školy realitní - Institut Franka Dysona se sídlem v Brně.

Dlužno dodat, že jistá část veřejnosti stále pohlíží na realitní makléře tak trochu přes prsty, jakoby šlo o profesi, kterou může vykonávat kdekdo bez větších zkušeností. Reflexe ze strany klientů tomu tak opravdu v některých případech odpovídají. Existují realitní kanceláře, které neposkytují klientům takový servis, jaký bychom očekávali. Doposud se nepodařilo, aby práce v realitách v Česku byla vázanou živností, jak to bývá zvykem v ekonomicky vyspělých zemích. Do jisté míry si zato můžeme sami, přitakává Petr Korytar, ředitel Hanácké realitní kanceláře se sídlem v Olomouci a současně prezident Evropského klubu realitních kanceláří, který podporoval vznik vysoké školy pro realitní makléře od samého počátku. Tento tandem je nesmírně důležitý, pakliže zvažujete uplatnění budoucích realitních makléřů. Nejde jen o to naučit studenty jistým dovednostem, které uplatní v praxi, důležitější je ukázat jim směr a prostředí, ve které se budou pohybovat. To byl také důvod, proč jsme se obrátili na Evropský klub realitních kanceláří, jednu z největších realitních sítí v Česku, komentuje spolupráci Martin Frendl.

Vysoká škola realitní - Institut Franka Dysona je školou technického směru, navazující na desetiletou tradici pořádání kurzů v oblasti nemovitostí a operací s nemovitostmi ve Vzdělávacím institutu Franka Dysona. Mezi hlavní zaměření školy patří kurzy realitních makléřů a jednotlivých realitních specializací, dále oceňování nemovitostí, soudně znalecká činnost a insolvenční správcovství. Vysoká škola pro realitní makléře je tak přirozeným vývojem aktivit Institutu Franka Dysona. Tříleté vysokoškolské bakalářské studium zahrnuje právní, ekonomické a stavebně technické předměty, jejichž znalost je pro profesionála v realitní činnosti nezbytností.
Zdeněk Szczyrba


Informace pro zájemce o studium:

Studijní program: Nemovitý majetek
Studijní obor: Realitní makléř
Forma studia: řádná, kombinovaná
Délka studia: 3 roky
Dosažený titul: Bc.
Místo výuky: Brno, Masná 34
Školné: 25 000 Kč za semestr

Termín podání přihlášky ke studiu: 1. 6. 2009, 1. 9. 2009