Jak bydlí studenti vysoké školy

21. srpna 2008

Pokud studujete vysokou školu blízko svého bydliště máte vyhráno. Plná lednice, pokoj a další věci, na které jste si během let zvykli Vám zůstanou. Ale co dělat pokud jste se rozhodli osamostatnit a studovat v cizím městě? Bydlení mimo domov má své výhody i nevýhody, to první však po čase zvysoka převáží to druhé.

Ubytování v pronajatém bytě

Pokud vysoká škola, kterou jste si vybrali neposkytuje ubytování nebo Vám to ubytování, které nabízí nevyhovuje, nezbývá než se poohlédnout po nějakém volném bytě k pronájmu. Je nutno podotknout, že ubytování v pronájmu vychází ze všech typů studentského bydlení nejdráž, a proto ho většina studentů řeší spolubydlením s pár dalšími studenty, náklady na bydlení se potom rozprostřou mezi více lidí a výrazně se sníží. Pokud se podíváte na nabídku nájemního bydlení zjistíte, že výběr je tak obrovský, že se těžko může stát, že by na Vás nevyšla řada nebo jste nenašli tu kvalitu bydlení kterou hledáte. Například v našem hlavním městě můžete najít byt k pronájmu o velikosti 3+1 v současné době od 12 tisíc včetně poplatků výše(rozhoduje lukrativnost lokality). Pokud seženete vhodné spolubydlící a rozdělíte si platby nájemného,  tak v takto velkém bytě můžete mít každý svůj pokoj za slušné 4000,- Kč i s poplatky spojené s užíváním bytu.

Hlavní výhody: Velká nabídka bytů. Velká pestrost takových nabídek. Máte svůj klid.

Nevýhoda: Vyšší cena za náklady spojené s bydlením.

 

Toto je seznam internetových stránek, na kterých se vyskytují nabídky bydlení vhodné pro studenty

http://reality.bazos.cz/, http://byty.hyperinzerce.cz/, http://www.annonce.cz/byty-k-pronajmu.html, http://inzeraty.o2active.cz/byty-pronajem/inzeraty.aspx, můžete vyzkoušet třeba i http://www.sreality.cz

 

Bydlení na koleji

Bydlení na vysokoškolských kolejích je jednoznačně finančně nejlepším typem bydlení, jaký Vám může škola poskytnout. Zažijete spoustu zábavy, poznáte mnoho lidí a budete v centru všeho studijního i nestudijního dění. Sehnat potřebné informace, studijní literaturu, rady nebo někoho, kdo Vám vysvětlí to co jste během přednášek nestihli pochopit, případně s Vámi půjde na pivo nebude sebemenší problém. Cenou za takové bydlení je však poněkud stísněný životní prostor. Nabídka pokojů se většinou skládá z dvou až třílůžkových pokojů ne zrovna velkých rozměrů. Pokud vysoká škola ubytování na koleji neposkytuje, nevzdávejte se předčasně . Ubytovací kapacita na studentských kolejích nebývá vždy plně obsazena, stačí proto zajít do ubytovací kanceláře, té které koleje a zeptat se na možnosti zdejšího ubytování přímo tam.

 

Kdysi někdo řekl, že pokud budete mít na kolejí štěstí na spolubydlící rovná se to bydlení v ráji. A měl zaručeně pravdu.

 

Hlavní výhody: Mnoho dalších studentů, rychlý přístup k internetu, pořád se něco děje a v neposlední řadě samozřejmě cena, za kterou je takové ubytování poskytováno. Pokud budete mít štěstí na dobré spolubydlící je bydlení na koleji doslova ráj.

Nevýhody: Nemusí se na vás dostat řada, stísněnější životní prostor.

 

Další typy studentského ubytování

Soukromých vysokých škol, které svým studentům nabízejí ubytování stále přibývá. Některé školy svým studentům zprostředkovávají ubytování za výhodné ceny a je proto chytré, se zeptat přímo na studijním oddělení školy za jakých podmínek je možno takové ubytování získat.